www.topvijver.nl

 

VIJVERVISSEN

In de meeste vijvers worden vijvervissen gehouden. Vanuit biologisch oogpunt zijn vissen niet perse nodig, maar ze maken de vijver natuurlijk wel een stuk levendiger. Vijvervissen zijn bijna altijd gekweekte soorten. Natuurlijke vissoorten zoals voorn of zeelt hebben een schutkleur, die ze bijna onzichtbaar maakt in de vijver. Daarom wordt meestal voor speciaal op kleur gekweekte vis gekozen.

Vijvervissen zijn het mooist als ze duidelijk zichtbaar zijn. Om deze reden worden vijvervissen in felle kleuren gekweekt.

Natuurlijk moet de vijver waarin de vissen gehouden worden, helder water hebben. Bij de vijver op de foto zijn de schaduwen van de vissen op de vijverbodem zichtbaar. Dit is een goede test om na te gaan of het vijverwater helder genoeg is.
  vissen in een vijver met helder water

 

Welke vissoorten zijn geschikt voor de vijver?

Niet alle soorten vis zijn geschikt voor de vijver. Het beste kan gekozen worden voor een vissoort die goed zichtbaar is. Oppervlakte-azers zijn vissen die hun voedsel aan de wateroppervlakte zoeken. Deze vissen zullen daarom vooral bovenin de vijver zwemmen. Bodemazers zoeken hun voedsel op en in de vijverbodem. Hierdoor zwemmen ze vooral onderin de vijver en woelen bovendien de bodem om, wat de vijver troebel kan maken. Oppervlakte-azers zijn daarom het meest geschikt voor een tuinvijver.

Hieronder staat een overzicht van de meest verkrijgbare vijvervissen, met hun belangrijkste kenmerken:

Komeetstaart (Sarasa)
De komeetstaart of sarasa is een uitstekende vijvervis. Het is een oppervlakte-azer, die zich beperkt voortplant. De kleurtekening is rood, wit en oranje, soms met zwarte accenten. De vis kan een lengte van ruim twintig centimeter bereiken.

Komeetstaart (Sarasa) is een goede vis voor in de vijver  
Komeetstaarten (Sarasa's) zijn in verschillende kleurschakeringen verkrijgbaar. Deze vissen zijn zeer geschikt als vijvervis. Omdat ze hun voedsel aan de wateroppervlakte zoeken, zijn ze goed zichtbaar in de vijver.

 

Goudvis (Carassius auratus auratus)
De goudvis is waarschijnlijk de bekendste vijvervis. Toch heeft deze vis een aantal belangrijke nadelen. Het is geen typische oppervlakte-azer. Zeker de grotere exemplaren wroeten graag in de bodem. Daarbij plant de goudvis zich razendsnel voort. Gevolg is, dat er na een paar jaar teveel vissen in de vijver komen. De vijver krijgt dan problemen met het biologisch evenwicht.

Goudwinde (Leuciscus idus melanotus)
De goudwinde is samen met de komeetstaart zeer geschikt om in de vijver te houden. Het is een zeer levendige vis, een typische oppervlakte-azer en de voortplantingssnelheid in de vijver is zeer laag. Een goudwinde is een snelle groeier en kan een vrij forse lengte van 50 – 60 centimeter bereiken.

De Goudwinde (Leuciscus idus melanotus) is een uitstekende vis om in de vijver te houden. Goudwindes zijn zeer levendig, groeien redelijk snel en zoeken hun voedsel aan de wateroppervlakte. Ze worden in verschillende formaten aangeboden in de handel.
  Goudwindes

 

Goudelrits (Pimephales promelas)
Ook de goudelrits (handelsnaam Mona Lisa) is een geschikte vijvervis. De vis blijft klein (maximaal 10cm) en zoekt zijn voer aan de oppervlakte. Daarom kunnen van deze vis flink wat exemplaren in de vijver gezet worden. De voortplantingssnelheid blijft binnen de perken.

Hoeveelheid vissen in de vijver

Vissen hebben geen rol in de biologische kringloop. Ze produceren echter wel uitwerpselen, die door de bacteriën in de vijver of het vijverfilter opgeruimd moeten worden. De capaciteit van deze bacteriën is uiteraard niet onbeperkt. Dit betekent, dat een te groot aantal vissen in de vijver problemen kan geven. Wanneer er teveel vissen in een vijver zwemmen, zal de vijver last krijgen van algen en troebel worden. Bovendien is een te grote vispopulatie extra gevoelig voor ziektes.

De hoeveelheid vis in een vijver wordt meestal bepaald door te kijken naar de totale vislengte. Dit is de lengte van alle vissen in de vijver bij elkaar geteld. Deze vislengte geeft een betere indicatie voor de belasting van het vijvermilieu dan het aantal vissen.

Een aantal factoren bepaalt vervolgens de maximale vislengte die probleemloos gehouden kan worden.

Inhoud van de vijver
Hoe groter het watervolume in de vijver, des te meer vissen er gehouden kunnen worden.

Waterkwaliteit
In een vijver met een goede waterkwaliteit (waterhardheid) kunnen meer vissen gehouden worden dan in een vijver met een matige of slechte waterkwaliteit. Dit komt, omdat bij een goede waterhardheid de biologische kringloop in de vijver veel efficiënter werkt en dus ook meer visafval kan verwerken.

Teveel vissen in de vijver leidt tot troebel water  
Wanneer in een vijver te veel of te grote vissen worden gehouden, zijn de bacteriën niet in staat al het afval in de vijver af te breken. Het gevolg is, dat er algen in de vijver gaan groeien. De vijver op de foto heeft last van zweefalgen: het water is groen en ondoorzichtig geworden.

 

Biologisch filter
Als bij de vijver een biologisch filter geplaatst is, is de zuiveringscapaciteit hoger. Dit houdt in, dat er meer vissen gehouden kunnen worden.

UVC-filter
Een UVC-filter doodt continu zweefalgen in het vijverwater. Hierdoor kunnen in een vijver die voorzien is van een UVC-filter flink meer vissen gehouden worden dan in een vijver zonder UVC-filter.

Berekenen totale vislengte
Per 1.000 liter vijverwater kan ongeveer twintig centimeter vislengte aangehouden worden. Wanneer een vijver voorzien is van een biologisch filter, UVC-filter en bovendien een goede waterhardheid heeft, kan hier tot 30% bijgeteld worden.

Voor een vijver van 5.000 liter betekent dit, dat er in totaal 100 centimeter vis gehouden kan worden. Als de vijver voorzien is van de genoemde filters en een goede waterhardheid heeft, kan de vislengte uitgebreid worden tot maximaal 130 centimeter.

Voeren van de vissen

Vissen zijn koudbloedige dieren. Dit betekent, dat ze bij lage watertemperaturen bijna geen energie verbruiken en dus ook bijna niet zullen eten. Voeren van vissen is daarom pas nodig bij een watertemperatuur van acht graden of hoger.

Wanneer in een vijver niet teveel vis gehouden wordt, zullen de vissen voor een groot deel hun eigen voer bij elkaar kunnen scharrelen in de vorm van insectjes, larven en algen. Het voeren van de vissen bestaat dan alleen maar uit bijvoeren.

Wanneer vissen gevoerd worden, moeten ze het aangeboden voer binnen tien minuten op hebben gegeten. Wanneer dat niet het geval is, kan de hoeveelheid voer de volgende keer verminderd worden.

Voeren van de vissen is alleen nodig bij een watertemperatuur in de vijver van acht graden of meer. Geef niet te veel voer; vissen kunnen een groot deel van hun voedsel zelf in de vijver vinden. Voer dat niet wordt opgegeten door de vissen, kan de vijver troebel maken.
  Voeren van vissen in de vijver

 

Gezond houden van vissen in de vijver

Vissen vereisen maar weinig verzorging. Wanneer de totale vislengte in de vijver niet te groot is en de waterkwaliteit van de vijver op orde is, zal de vissterfte meestal beperkt blijven tot de natuurlijke jaarlijkse sterfte van enkele vissen per jaar.

Wanneer vissen massaal ziek worden of sterven, kan dit wijzen op een te groot aantal vissen of een probleem met de waterkwaliteit. Wanneer in de warme maanden de zuurstofplanten niet goed groeien, kan er ook sprake zijn van zuurstofgebrek in het water. Dit laatste is op te lossen met een zuurstofpompje.

Vismedicijnen
Er zijn medicijnen verkrijgbaar waarmee zieke vissen behandel kunnen worden tegen specifieke aandoeningen, zoals witte stip. Deze medicijnen werken het beste als de vissen tijdens de behandeling in een aparte bak in quarantaine geplaatst worden. Wanneer geneesmiddelen als antibiotica aan de vijver worden toegevoegd, zullen behalve de ziekteverwekkende bacteriën ook de bacteriën in het vijverfilter en vijverbodem afsterven.

 

© 2014-2018 Topvijver. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Topvijver België worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.