www.topvijver.nl

 

STRAKKE FORMELE VIJVERS

Formele vijver

Een formele vijver is een vijver waarbij de overgang van water naar land een duidelijke scheiding kent, bijvoorbeeld door een gemetseld muurtje of een natuurstenen vijverrand. Een formele vijver is het vijvertype dat het meest voorkomt in België en Nederland. Reden is, dat een formele vijver zich beter in een kleinere omheinde tuin laat inpassen dan een natuurlijke vijver.

Rechte vijvervorm

In een formele vijver komen meestal rechte vormen terug (rechte lijnen en hoeken). Omdat in stadstuinen ook meestal rechte lijnen terugkomen, past een formele vijver goed in dergelijke tuinen. Doordat de vijver dezelfde soort lijnen laat zien als de tuin als geheel, oogt het eindresultaat over het algemeen natuurlijk en rustig.

Voorbeeld van een formele vijver. Deze vijver heeft een hele strakke vormgeving en de verhoogde rand is met natuursteen afgewerkt. Door de gekozen vorm en materialen past de vijver goed bij de rest van de tuin.
  Formele vijver

Ontwerpen van een formele vijver

Het ontwerpen van een formele vijver wijkt niet veel af van het maken van een algemeen vijverontwerp (zie de pagina vijverontwerp). Bijzonder punt van aandacht is wel de afwerking van de vijverrand.

Randafwerking vijver

De rand van de vijver is het meest opvallende deel. Een nette afwerking hiervan bepaalt voor een groot deel het uiteindelijke effect van de vijver. Bij een formele vijver moet de rand bij de aanleg aangebracht worden.

In alle gevallen geldt, dat de vijverrand hoger moet zijn dan de omringende tuin. Dit voorkomt dat er vervuild water uit de tuin in de vijver kan lopen bij een flinke regenbui.

Een ander belangrijk punt van aandacht bij de randafwerking van de formele vijver is, dat de rand volledig waterpas moet zijn. Zelfs een kleine afwijking zal direct zichtbaar zijn ten opzichte van het wateroppervlak.

Het beste resultaat wordt doorgaans verkregen door het afwerkmateriaal een klein stukje over de vijver te laten steken. Dit onttrekt het bovenste randje van de vijverfolie aan het zicht, waardoor een overgang verkregen wordt die bestaat uit water – land in plaats van water – folie – land.

Formele grote vijver  
Bij deze vijver is een gecombineerde randafwerking toegepast.Waar de vijver aan het terras grenst is voor een afwerking met een houten vlonder gekozen. Dit materiaalgebruikt loopt door in het bruggetje. De andere zijden van de vijver hebben een stenen afwerking.

 

 

© 2014-2018 Topvijver. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Topvijver België worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.