www.topvijver.nl

 

VIJVERS

Soorten vijvers


Vijvers zijn er in alle soorten en maten. Bijvoorbeeld een kleine bak met een waterlelie op een terras, maar ook grote zwemvijvers met een plantenfilter. Hoewel deze vijvers qua uiterlijk en formaat veel verschillen, zijn er ook belangrijke overeenkomsten: in alle vijvers vinden onder water dezelfde biologische processen plaats. Deze processen bepalen bijvoorbeeld of de vijver helder blijft of troebel wordt, en of de waterplanten goed of juist slecht groeien.

Een vijver, in welke vorm of formaat dan ook, maakt een tuin altijd mooier. In alle vijvers spelen zich in hoofdlijnen dezelfde biologische processen af. Deze processen bepalen of de vijver helder blijft of niet.

 
Vijvers in alle soorten en maten

 

Vijverontwerp

Voor alle vijvers geldt, dat een goed ontwerp zichzelf terugverdient in de vorm van een mooie vijver. In een vijver met ontwerpfouten zullen allerhande problemen de kop opsteken. Denk aan algen, waterplanten die niet goed groeien of vissterfte.
Op de pagina vijverontwerp vindt u een groot aantal tips die helpen bij het maken van een goed ontwerp voor een nieuwe vijver.

Formele (strakke) vijvers

Een formele vijver is een vijver waarbij de overgang tussen water en land abrupt is. Er is dus geen sprake van een zone met oeverbeplanting. Formele vijvers zijn meestal strakke vijvers, met rechte hoeken en een duidelijke vijverrand. Dit type vijver wordt het meest toegepast in België en Nederland. Voordeel van een formele vijver is, dat deze goed is in te passen in een relatief kleine tuin.
Op de pagina formele vijvers leest u meer over dit type vijver.

Formele vijver met strakke randafwerking
 

Bij een formele vijver is de overgang van water naar land abrupt. De vijver op de afbeelding heeft een strakke, stenen randafwerking. Deze vijver is verhoogd, de vijverrand is enkele tientallen centimeters opgemetseld. Dit geeft een extra dimensie aan de vijver en de tuin.

 

Natuurlijke vijvers

Bij een natuurlijke vijver is de overgang tussen water en land geleidelijk, meestal door een zone met oeverbeplanting (moerasplanten). Een natuurlijke vijver lijkt daarmee meer op een waterpartij die je in de vrije natuur kunt aantreffen. Om een natuurlijke vijver goed te doen uitkomen, moet deze niet te klein gekozen worden. Daarmee is dit type vijver minder geschikt voor een kleine tuin.
Op de pagina natuurlijke vijvers leest u meer over dit type vijver.

Zwemvijvers

Een zwemvijver is een vijver die een dubbele functie heeft: behalve dat de tuin verfraaid wordt met een vijver, kan er ook gezwommen worden in de vijver. Dit stelt natuurlijk wel eisen aan de omvang en de diepte van de vijver. Een zwemvijver zal al snel minimaal 75.000 liter inhoud moeten hebben. Vaak wordt er een apart waterplantengedeelte bij de zwemvijver gemaakt, zodat het zwemgedeelte vrij kan blijven van plantengroei.
Op de pagina Zwemvijvers leest u meer over dit type vijver.

Voorbeeld van een zwemvijver met een diep zwemgedeelte (midden) en een ondiep plantendeel (rand). Deze constructie maakt het mogelijk te zwemmen in de vijver zonder last te hebben van de waterplanten.
  Zwemvijver

 

 

 

© 2014-2018 Topvijver. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Topvijver België worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.