www.topvijver.nl

 

ZUURSTOFPLANTEN - WATERPLANTEN: GROEI VERBETEREN

Slechte groei van zuurstofplanten

Voor een heldere vijver is het noodzakelijk dat de zuurstofplanten goed groeien. Deze planten nemen de voedingsstoffen op uit het vijverwater, waardoor de vijver helder blijft. Wanneer de zuurstofplanten niet goed groeien, is dit te zien doordat de bladeren van de planten verslijmen en er plantdelen loslaten van de plant. Ook het ontbreken van een helder groene kleur kan wijzen op verminderde groei van de zuurstofplanten.

Voorbeeld van een vijver met een slechte groei van zuurstofplanten. De planten verslijmen, plantdelen laten los en het water in de vijver wordt minder helder.

Groeiende zuurstofplanten zijn een onmisbare schakel in de biologische kringloop van een vijver. Wanneer de zuurstofplanten onvoldoende groeien, zal de vijver allerhande andere problemen gaan krijgen.

Meest voorkomende oorzaak van slechte plantengroei in de vijver is een teruggelopen waterhardheid. Het vijverwater bevat dan te weinig voedingszouten voor de waterplanten.
  Vijver met slechte groei van de zuurstofplanten

Gevolgen slechte groei zuurstofplanten

Wanneer de zuurstofplanten in de vijver niet meer goed groeien, zullen zij ook niet meer alle voedingsstoffen uit het water kunnen opnemen. Het gevolg is dat er voedingsstoffen achterblijven, die zullen leiden tot alggroei in de vijver. Dit kunnen draadalgen zijn, maar meestal zullen zweefalgen de kop opsteken. De vijver wordt dan groen en troebel en de zuurstofplanten groeien helemaal niet meer. De biologische kringloop in de vijver is in deze situatie volledig verstoord.

Oorzaak slechte groei zuurstofplanten

Zuurstofplanten hebben voor hun groei koolzuur (CO2) en voedingszouten (mineralen) nodig. Koolzuur wordt geproduceerd door de bacteriën in de vijver. De hoeveelheid mineralen in de vijver loopt echter voortdurend terug, omdat invallend regenwater erg zacht is (geen mineralen bevat). Slechte groei van zuurstofplanten in de vijver wordt dan ook meestal veroorzaakt door een te lage waterhardheid. Na verloop van tijd bevat het vijverwater simpelweg te weinig voedingszouten voor de zuurstofplanten. Ook nieuwe vijvers die gevuld zijn met te zacht leidingwater, of regenwater, kunnen last hebben van dit probleem.

Vijver met hard vijverwater: zuurstofplanten groeien uitstekend  

In deze vijver groeien de zuurstofplanten uitstekend. Het water van deze vijver heeft een goede waterhardheid: het bevat voldoende mineralen (voedingszouten) voor de groei van zuurstofplanten.

Doordat de zuurstofplanten goed groeien, is het water in deze vijver kraakhelder. De vijverbodem is moeiteloos zichtbaar.

 

Aanpak slechte plantengroei in de vijver

Slechte groei van zuurstofplanten kan het beste aangepakt worden door de waterhardheid van de vijver te verhogen. Hierbij worden er extra mineralen (voedingszouten) aan het vijverwater toegevoegd, waardoor de zuurstofplanten weer genoeg voedingsstoffen beschikbaar hebben.

Geschikte middelen om de waterhardheid te verhogen zijn Mineral Clay, GH-Extra en KH-Extra. Mineral Clay is een product dat langzaam, maar langdurig werkt. GH-Extra en KH-Extra zijn producten die de waterhardheid direct verhogen, maar eerder uitgewerkt zijn.

Behalve de waterhardheid verhogen verbetert de plantengroei in de vijver ook door de bacteriegroei te stimuleren. Dit kan gebeuren door een biologisch filter bij de vijver te plaatsen, bodemsubstraat aan te brengen of de vijver te behandelen met een bacteriestarter.

Producten waarmee de waterhardheid van de vijver verhoogd kan worden. Een goede waterhardheid is noodzakelijk voor een goede plantengroei in de vijver.

(verkrijgbaar in webshop)

 
Mineral Clay verhoogt de hardheid van vijverwaterGH-Extra verhoogt de GH-waarde van de vijverKH-Extra verhoogte de KH-waarde van vijverwater

 

 

© 2014-2018 Topvijver. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Topvijver België worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.