In de meest simpele vorm is een vijver een bak gevuld met water. Vaak is het echter nodig de vijver te voorzien van een pomp en een filter. Een vijverpomp zorgt voor watercirculatie en kan water naar bijvoorbeeld een vijverfilter pompen. Dit filter zorgt op zijn beurt weer voor voldoende bacteriegroei in de vijver en een versnelde afbraak van allerlei biologisch afval.
In dit gedeelte van de website kijken we naar vijverpompen en filters (biologische filters en UVC-filters). Hoe is de werking, wat is het nut en wat is wel en niet nodig voor een heldere vijver?
Voorbeeld hoe een vijverpomp en biologisch filter geplaatst kunnen worden. De vijverpomp staat hier op de bodem van de vijver en pompt het water naar het biologisch filter. Vanuit dit filter loopt het gefilterde water via een watervalletje weer terug in de vijver. |
![]() |
---|
Een vijverpomp zorgt ervoor dat water in of rondom de vijver verplaatst kan worden. Dit kan bijvoorbeeld nodig zijn om een filter van water te voorzien, een waterval te laten stromen of een fontein te laten werken. Over het algemeen geldt, dat een vijver met watercirculatie gezonder en helderder is.
De capaciteit van een vijverpomp moet afgestemd zijn op de inhoud van de vijver. Daarnaast moet rekening gehouden worden met het wel of niet aanwezig zijn van een vijverfilter, waterval, beekloop enzovoort.
Op de pagina Vijverpompen leest u meer over de keuze van een goede pomp.
Een biologisch vijverfilter bestaat uit een bak, waarin poreus filtermateriaal is opgenomen zoals schuimrubber of lavastenen. Een vijverpomp pompt het vijverwater door deze bak. Afvaldeeltjes uit de vijver blijven achter in het filtermateriaal. Hierdoor zullen er bacteriën gaan groeien in het filtermateriaal. Deze bacteriën produceren koolzuur (CO2), dat weer opgenomen wordt door het langsstromende vijverwater.
Een biologisch filter heeft dus twee taken: het uit het water filteren van kleine afvaldeeltjes en het huisvesten van een bacteriekolonie voor de vijver.
Op de pagina biologische filters leest u meer over de werking en installatie van een biologisch vijverfilter.
![]() |
Biologisch vijverfilter met filtermateriaal. In het filtermateriaal groeit de bacteriekolonie die de vijver van koolzuur (CO2) voorziet. Op dit filter is aan de rechterzijkant een UVC-lamp gemonteerd (zie hieronder). |
---|
Een UVC-filter, ook wel aangeduid als een UV-filter of UV-lamp, werkt geheel anders dan een biologisch filter. In een UVC-filter wordt het water uit de vijver langs een speciale lamp geleid, die UV-straling afgeeft. Dit licht doodt de zweefalgen in het water, waardoor de vijver helder blijft.
UVC-filters zijn vooral bedoeld voor vijvers die niet op een natuurlijke wijze helder kunnen blijven.
Op de pagina UVC-filters leest u meer over de werking en installatie van een UVC-vijverfilter.
In een UVC-filter (UV-filter, UV-lamp) wordt het vijverwater langs een speciale lamp geleid. De UV-straling van deze lamp doodt de zweefalgen in het vijverwater. |
![]() |
---|
© 2014-2018 Topvijver. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Topvijver België worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.