www.topvijver.nl

 

VIJVERPROBLEMEN OPLOSSEN

In dit deel van de website kijken we naar allerhande kwaaltjes en problemen die in de vijver voor kunnen komen. We laten zijn hoe vijverproblemen herkend kunnen worden en geven voor deze problemen duidelijke stap-voor-stap oplossingen.

Biologische kringloop vijver

Om te begrijpen wat er mis kan gaan in een vijver, is het belangrijk om te weten hoe de 'biologische kringloop' in de vijver eruit ziet. In elke vijver vindt deze biologische kringloop plaats. Deze ziet er als volgt uit:


Zuurstofplanten

- verbruiken: koolzuur en voedingszouten (mineralen)
- produceren: zuurstof

Vijverwater
- bevat: mineralen (voedingszouten), koolzuur, zuurstof

Bacteriën
- verbruiken: zuurstof
- produceren: koolzuur

Wanneer er in de vijver een probleem optreedt, betekent dit altijd dat deze kringloop ergens verstoord is.

Hieronder bespreken we de drie meest voorkomende vijverproblemen.


 
Vijver: biologische kringloop van zuurstofplanten, vijverwater en bacteriën

 

Slechte groei van zuurstofplanten

Als de zuurstofplanten in de vijver slecht groeien of doodgaan, betekent dit dat er in de vijver een tekort is aan koolzuur (CO2) of mineralen. Dit zijn immers de zaken die zuurstofplanten nodig hebben voor hun groei.

Een slechte groei van zuurstofplanten is vaak te wijten aan een gebrek aan mineralen (voedingszouten). Het regenwater dat in de vijver valt, bevat geen mineralen. Hierdoor loopt de waterhardheid van elke vijver terug en gaan de zuurstofplanten in de vijver op den duur minder goed groeien. Dit kan eenvoudig verholpen worden door regelmatig extra voedingszouten aan de vijver toe te voegen. Mineral Clay, GH-Extra en KH-Extra zijn hiervoor geschikte middelen.

Op de pagina Slechte groei van zuurstofplanten gaan we dieper op dit probleem in.

Heldere vijver door zuurstofplanten  

In deze vijver groeien de zuurstofplanten uitstekend. Het water is dan ook kraakhelder. Wanneer de groei van de zuurstofplanten niet goed is, kan de vijver troebel worden en last krijgen van algen.

Achterliggende oorzaak is meestal een te lage waterhardheid: het water in de vijver bevat te weinig voedingszouten voor de zuurstofplanten.

Door invallend regenwater loopt de waterhardheid van elke vijver geleidelijk terug. Deze moet daarom af en toe weer op peil gebracht worden.

De vijver heeft last van draadalgen

Groei van draadalg in de vijver wijst erop, dat de zuurstofplanten niet alle voedingsstoffen uit het water kunnen opnemen. De voedingsstoffen die achterblijven, leiden tot groei van draadalgen.

In de praktijk is het heel lastig om de hoeveelheid zuurstofplanten precies af te stemmen op het voedselaanbod in de vijver. Daarom komt in bijna elke vijver wel eens draadalg voor. Het vervelende van draadalg is, dat het zeer snel groeit en de zuurstofplanten kan gaan overwoekeren. Het is daarom belangrijk, om bij beginnende groei van draadalgen de vijver direct te behandelen. Dit voorkomt, dat de draadalgen een heuse plaag gaan vormen.

Draadalgbestrijding moet altijd langs drie kanten plaatsvinden:
- doden van de aanwezige algen
- doden van de aanwezige algsporen
- verhogen van de waterhardheid

Veel algbestrijders doden alleen de aanwezige draadalgen. Dit betekent, dat de algen weer vrij snel terug zullen keren. Draadalg-in-Eén is een product dat draadalgen op alle drie genoemde wijzen bestrijdt en daarom langdurig werkt tegen draadalgen.

Meer informatie over draadalgen bestrijden vindt u op deze pagina (draadalgen vijver bestrijden).

Deze vijver heeft last van draadalgen. De algen vormen lange draden, die de waterplanten makkelijk kunnen overwoekeren. Op dat moment raakt de biologische kringloop in de vijver verstoord.

Goede draadalgbestrijding is gericht op het aanpakken van het achterliggende probleem en werkt langs drie kanten.

  Draadalgen in de vijver bestrijden

 

Het vijverwater is groen en troebel: zweefalgen

Zweefalgen zijn de veroorzakers van groen en troebel vijverwater. Zweefalgen zijn eencellige plantjes die zeer snel groeien, zeker bij hogere watertemperaturen. Zweefalg is een vervelend vijverprobleem, omdat het vaak hardnekkig blijkt. Zweefalg verdwijnt nooit uit zichzelf, een behandeling is altijd noodzakelijk.

Een succesvolle behandeling tegen zweefalgen bestaat uit drie stappen:
- doden van de aanwezige algen
- verhogen van de waterhardheid
- plaatsen van nieuwe of extra zuurstofplanten / drijfplanten in de vijver

Veel middelen tegen zweefalgen beperken zich tot de eerste stap. Het gevolg is, dat het resultaat dat bereikt wordt maar kortdurend is. Met Zweefalg-in-Eén zet u de eerste twee van de drie stappen. Door daarnaast extra zuurstofplanten of drijfplanten in de vijver te plaatsen, is de kans op een blijvend resultaat (heldere vijver) veel groter.

Meer informatie over het bestrijden van zweefalgen / groen en troebel vijverwater bestrijden vindt u op de pagina Zweefalgen bestrijden.

Vijver met zweefalgen: het vijverwater is troebel en groen  
Vijver met zweefalgen. Het water is groen en troebel geworden, waardoor bijna niet meer te zien is wat zich onder water afspeelt.

Bestrijding van zweefalgen moet volgens een vast stappenplan plaatsvinden, waarbij de biologische kringloop in de vijver hersteld wordt.

 

 

© 2014-2018 Topvijver. Niets uit deze website mag zonder schriftelijke toestemming van Topvijver België worden gekopiëerd, overgenomen of op andere wijze openbaar worden gemaakt.